ВЕРХОВИНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Про основні напрямки роботи Державного архіву Івано-Франківської області йшлося на сьогоднішньому персбрифінгу в ОВА

Дата: 24.07.2024 13:05
Кількість переглядів: 25

 


 

Фото без опису

Сьогодні в. о. директора Державного архіву області Андрій Сміжак на пресбрифінгу у медійному центрі обласної державної (військової) адміністрації розповів про основні напрямки роботи Державного архіву Івано-Франківської області в умовах війни.

Державний архів Івано-Франківської області має на зберіганні понад 900 000 документів НАФ та понад 300 000 різних картотек, що в підсумку складає майже 1 200 000 одиниць зберігання. Найдавніший документ архіву датується 1750 роком, а науково-довідкова бібліотека архіву зберігає найдавніший рукопис 1431 року.

«На початку 2024 року Державний архів Івано-Франківської області розпочав масштабну реформу у світ цифровізації архівних документів за європейським досвідом, зокрема оцифрування давньої періодики, особливо цінних документів НАФ та фотодокументів. Цей напрямок повʼязаний як з розвитком світових технологій копіювання, так і з перебігом війни в країні та має на меті виготовити цифрові копії страхового фонду документів і убезпечити їх від часткового чи повного знищення військовими діями», - зазначив Андрій Сміжак.

Важливо, що в лютому 2024 року почав реалізовуватися проєкт щодо оцифрування давньої періодики, який був присвячений відзначенню на Прикарпатті 110-ї річниці створення Легіону Український Січових Стрільців. Слід зазначити, що першими були оцифровані столітні газети, такі як «Републіка», «Републіканець», «Вісники державних законів і розпорядків ЗУНР», «Народ», «Свобода» «Надністранські вісті», «Покутський вісник» та інші. Йшлося на брифінгу й про впровадження проєкту щодо оцифрування документів.

Наголошувалося на важливості роботи, яка проводиться щодо упорядкування архівістами документів НАФ та виконання великої кількості запитів громадян, які щодня надходять до Державного архіву. Незважаючи на військовий стан, цього року архів виконав рекордну кількість запитів., яка за перше півріччя становить 2125 архівних довідок.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора