ВЕРХОВИНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Ти як? Як безпечно підтримати у втраті тих, кого любимо?

Дата: 06.03.2024 16:11
Кількість переглядів: 26

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

Непросто спостерігати за тим, як небайдужа для Вас людина проживає період горя. Особливо, якщо це раннє горе і болю ще дуже багато. Ми намагаємося обрати влучні слова для підтримки, але іноді вони мають зворотний  ефект і наче маленькі й гострі стріли влучають у рану, що й без того кровить. Маючи добрі наміри, :завдаємо людині шкоду.

 

Як безпечно підтримати у втраті тих, кого любимо?

 

1. Горе потребує супроводу, а не підбадьорення. Не використовуйте загальних фраз на кшталт «Все буде добре», «Він/вона не хотіли б, що ти так почувався/почувалася», «Життя триває і все ще попереду», «Смерть полегшила його/її біль», «Зараз він/вона у кращому місці», «Ти ще зустрінеш когось/народиш/полюбиш», «Ми всі помираємо, ти впораєшся, ще трохи й тобі буде легше».

         Повірте, це зовсім не те, що хочеться чути людині, котра втратила когось дуже цінного і значущого, чий світ розбився на друзки, як найтонше скельце, а серце в грудях бʼється зболено та зранено від щонайменшого нагадування про те, що життя вже не буде таким, як раніше.

 

2. Горе ближнього не любить порівнянь. Так, Ви могли мати схожий досвід і впоралися з ним, Вам хочеться поділитися тим, через що Ви пройшли, щоб своєю історією сказати : «Ти теж так зможеш. Це тимчасово». Однак проживання горя є унікальним. Горе не має одиниць виміру. Воно не може бути більшим чи меншим. Горе просто є і зараз його присутність нестерпна.

 

3. Будьте другом, а не експертом.  Будьте поруч! Ви не можете мати певність у тому, що відбувається у людини всередині, але Ви можете чесно у цьому зізнатися. Обнявши, скажіть:  «Я не знаю, що ти зараз відчуваєш, та мені направду шкода, що ця втрата сталася у твоєму житті. Знай, що я поруч і ти можеш на мене покластися. Я люблю тебе і готовий/готова бути з тобою, якщо ти дозволиш».

 

4. Горе прагне простору. Будьте готові чути «ні». Ця відмова не про те, що Ви погані й робите недостатньо. Навпаки, Вашої турботи може бути надто багато і зараз людина не в силі прийняти такого обʼєму.

 

5. Горе вимагає визнання та уваги, але не гіперопіки. Ви можете допомогти з організацією поховання, вирішити термінові питання зі збором документів та проведення ритуалів, але при цьому так важливо спитати в того, хто горює, чи дає він на це згоду, чи хоче , щоб усе було саме так, чи має якісь інші побажання.

         Не намагайтеся забрати всі обовʼязки й права у людини, котрій зараз так погано, але котра свої дії може трактувати, як останню шану тому, хто помер.

 

6. Опануйте активне слухання. Проявіть стійкість, терпіння і любов, щоб дати людині можливість озвучити те, що болить. Ви могли чути одну й ту ж історію уже десяток разів, але якщо людина хоче про це говорити - їй це потрібно. Не уникайте спогадів.

 

7. Дайте ближньому час. Не намагайтеся переконати у тому, що потрібно робити і як буде краще. Не підганяйте і не навʼязуйтеся. Будьте обережні з порадами і вказівками. Дозвольте людині оплакувати і сумувати, бути в горі і з горем стільки, скільки вона потребує. Так, цей процес може бути болісним для обох сторін, але не варто його уникати.

 

8. Перш ніж допомогти - спитайте дозволу. Втрата може настільки пригнічувати, що людина втрачає здатність виконувати буденні, побутові справи. Запропонуйте допомогти з прибиранням, покупкою продуктів, приготуванням їжі абощо. Але в жодному разі не ініціюйте складання, пересування, роздавання речей померлого. Чашка на столі може бути не просто чашкою, а нагадуванням, що вона була улюбленою для того, хто фізично вжене з нами.

 

9. Підтримка потребує ресурсу. Бути поруч з тим, хто в горі та розпачі, емоційно важко, затратно й виснажливо . Тому не забувайте турбуватися про себе. Горю не потрібен рятівник і пластирі. Горе потребує прийняття


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора