ВЕРХОВИНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Реформування шкільного харчування виходить на новий етап - від змін у меню до модернізації харчоблоків

Дата: 20.11.2023 09:36
Кількість переглядів: 95

  


Фото без опису

 

Що передбачає реформа, які стандарти нової шкільної кухні та яким чином модернізувати харчоблоки - ці питання обговорили під час регіонального форуму. До слова, реформування шкільного харчування – одна з ініціатив першої леді Олена Зеленська, завдяки якій попри війну в Україні втілюється чимало соціально важливих проєктів.

До речі, фінансову підтримку для модернізації шкільних харчоблоків наступного року готова запропонувати держава та міжнародні партнери України.

Допомагатиме з втіленням якісних змін у територіальних громадах команда Проєктного офісу реформи системи харчування в закладах освіти. Її представники готові надавати практичну допомогу та фаховий супровід процесу реформування на Прикарпатті.

На сьогодні Івано-Франківщина має напрацювання у цьому напрямку. В області є низка закладів освіти, які вже змінили підхід до харчування дітей, серед них:

один з найбільших закладів Прикарпаття, де навчаються майже 2000 учнів, – ліцей № 23 імені Романа Гурика Івано-Франківської міської ради, де на сьогодні:

  • харчоблок обладнано усім необхідним для приготування їжі, у тому числі – лінією роздачі з підігрівом страв;
  • успішно вирішене кадрове питання працівників їдальні;
  • запроваджено самообслуговування, що є одним із кроків розвитку культури споживання їжі та етики харчування учнів;
  • враховуючи побажання батьків та дітей, постійно розширюють асортимент вітамінізованих страв.

У Вигодській спеціальній школі Івано-Франківської обласної ради, де навчаються діти з порушенням зору:

  • харчоблок виокремлено у внутрішній структурний підрозділ, укомплектовано його штат відповідно до чинних вимог;
  • забезпечено щоденний процес моніторингу якості їжі через публічне опитування учасників освітнього процесу;
  • школа має власну теплицю “Плантарик”, де вирощує мікрозелень для використання у харчуванні;
  • інклюзивність харчоблоку – враховано потреби дітей з порушенням зору.

Гаряча їжа в школі - це не лише про смакові якості страв, а передусім про користь для дитячого організму. Ці зміни маємо втілювати гуртом задля здорового майбутнього наших дітей.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора