ВЕРХОВИНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Хронологія російсько-української війни: «гібридна» фаза (лютий 2014 — лютий 2022). Це варто пам’ятати

Дата: 20.03.2023 16:48
Кількість переглядів: 177

Фото без опису


Упродовж восьми років, до 24 лютого 2022 року, тривала «гібридна» фаза війни росії проти України, під час якої російське військово-політичне керівництво офіційно заперечувало причетність російської федерації до бойових дій на території України.

Збройну агресію проти України російська федерація почала 20 лютого 2014 року, коли її війська без знаків розрізнення вторглись на територію Кримського півострова.

Окупація Кримського півострова

Яскравим доказом початку збройної агресії проти України стала медаль «За возвращение Крыма», встановлена наказом міністра оборони рф від 21 березня 2014 року. На ній викарбувані дати військової операції російських військових в Автономній Республіці Крим: 20 лютого — 18 березня 2014 р.

Українські військові мужньо чинили спротив спробам силового захоплення військових об’єктів на території Кримського півострова. Жоден з них російським агресорам не вдалося взяти відразу.

Фото без опису

Перший період війни росії проти України: подолання «гібридної» агресії рф на сході України

На початку квітня 2014 року сепаратисти та російські військові без знаків розрізнення захопили адміністративні будівлі в Донецькій та Луганській областях. Сформувавши терористичні квазідержавні утворення, під прикриттям яких діяли російські військові, вони задекларували намір збройним шляхом встановити контроль над частиною суверенної території України.

Від початку бойових дій на Донбасі Збройним силам України довелось вести бойові дії за складних умов, коли противником були іррегулярні збройні формування, які отримували поповнення живою силою, зброєю та ресурсами з території російської федерації. Ворог використовував партизансько-диверсійну тактику, прикриваючись у разі потреби місцевим мирним населенням та розчиняючись серед нього.

Попри це, успішні дії сил АТО у липні-серпні 2014 року завдали значних втрат «гібридним» окупаційним силам, взяли під контроль значні території Донецької та Луганської областей і звільнили низку важливих населених пунктів. До кінця серпня українські сили провели більше ніж 40 успішних операцій, звільнили дві третини окупованих територій і понад 100 населених пунктів Донецької та Луганської областей. Було створено передумови для завершення збройного конфлікту на Сході України.

Успішні дії українських військових змусили російських агресорів вдатися до прямих артилерійських ударів по українських військах із території росії. Зокрема, російська артилерія майже цілодобово обстрілювала позиції українських захисників на кургані Савур-Могила. Зрештою в ніч з 24 на 25 серпня 2014 року після масованого артилерійського обстрілу підрозділи збройних сил рф без документів та розпізнавальних знаків на обмундируванні та військовій техніці перетнули державний кордон України й просунулись у напрямку Іловайська, Луганська та Маріуполя.

Підрозділи сил АТО змушені були відступити, однак стабілізували лінію зіткнення, утримали низку ключових населених пунктів (Станицю Луганську, Щастя, Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Дебальцеве, Артемівськ (нині Бахмут), Слов’янськ і Маріуполь) і не допустили просування військ російських загарбників углиб території України, зокрема в напрямку Криму.

Фото без опису

Другий період війни росії проти України: стабілізація локального конфлікту

Зупинивши наступ російських військ на початку вересня 2014 року, сили АТО розпочали спорудження масштабної лінії оборони на Сході України. Одночасно стартували зусилля щодо дипломатичного врегулювання конфлікту, які вилились у так звані Мінські угоди, названі так за місцем проведення переговорів у столиці білорусі.

Попри дипломатичні зусилля, контрольовані й керовані російською федерацією незаконні збройні формування на Донбасі продовжили обстріли позицій українських сил і спроби розширити підконтрольні їм території. Найгарячішим став п’ятий етап війни у другій половині січня — лютому 2015 року, під час якого бойовики планували провести наступ на Луганському, Донецькому, Дебальцівському та Маріупольському напрямках.

Головні події розгорнулись у Донецькому аеропорту, який захисники України утримували впродовж 242 діб — з травня 2014 до 20 січня 2015 року, і навколо Дебальцевого, де бойові дії тривали з кінця січня до 18 лютого 2015 року. Підрозділи Збройних сил України відступили з попередніх позицій і закріпилися на нових рубежах оборони, завдавши значних втрат противнику й змусивши його відмовитись від подальших наступальних дій.

Після завершення Дебальцівської операції й підписання «Другої мінської угоди» з кінця лютого 2015 року на Донбасі почалось хитке перемир’я, регулярно порушуване провокаціями та обстрілами з боку підконтрольних російській федерації збройних формувань. В цей час впродовж кількох етапів відбулося зміцнення лінії оборони та вдосконалення системи управління військами.

З 30 квітня 2018 року розпочато операцію Об’єднаних сил, під час якої відбулось стрімке зростання тиску «гібридних» російських військ на позиції Збройних сил України, суттєво зросла інтенсивність обстрілів позицій українських захисників. Одночасно впродовж 2019-2021 років російська федерація значно наростила військові витрати. Зокрема, 2021 року військовий бюджет рф зріст порівняно з 2020 роком на 2,9 %, сягнувши 4,1 % валового внутрішнього продукту і склавши 65,9 млрд доларів США. Стягуючи до українських кордонів сили вторгнення під виглядом серії військових навчань російська федерація розпочала підготовку до широкомасштабного нападу на Україну.

Фото без описуЗа матеріалами https://armyinform.com.ua/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора