ВЕРХОВИНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Як зменшити споживання солі

Дата: 15.03.2023 16:59
Кількість переглядів: 90

    Сіль – постачальник натрію, який разом з калієм регулює водний баланс організму. Якщо в організм натрію надходитиме більше, ніж калію, рідина буде затримуватися, що призведе до набряків, утворення каменів у нирках і жовчному міхурі,посилюватиметься  спазм судин що призведе до  гіпертонії та  атеросклерозу.

   Щоб уникнути подібних негараздів, досить, щоб в раціоні була присутня певна кількість солі. У 2018 році Всесвітня організація охорони здоров'я, з метою профілактики гіпертонії і зниження ризику розвитку захворювань, прийняла рішення про скорочення споживання кухонної солі до 5 грамів на добу, що еквівалентно 2 грамам натрію.

   Ми ж, часто, перевищуємо норму споживання в 15-20 разів! І це не дивно, адже сіль є практично у всіх «готових» продуктах: хлібі, сирі, консервованих овочах, м'ясних продуктах. При цьому наші нирки здатні вивести з організму не більше 25 г солі на добу.

   В якості альтернативи краще вживати в їжу натуральну морську сіль. Вона не відкладається в суглобах, внутрішніх органах, а повністю виводиться з організму. До того ж, морська сіль, окрім натрію, містить дуже багато мінералів. Чим сіль сіріша і крупніша, тим вона корисніша.

Поради як  не перевищити норму споживання солі:

  • Купуйте мінеральну воду різних виробників. Це допоможе врівноважити кількість мінералів, які вона містить.
  • Їжте більше свіжих фруктів та овочів,  нежирні молочні продукти.
  • Перевіряйте вміст консервованих овочів перед вживанням, а якщо ви хочете поласувати хрумкими огірками чи консервованими помідорами, можна промити їх водою, щоб змити зайву сіль.
  • Коли ви купуєте оброблені харчові продукти, завжди перевіряйте на етикетці вміст солі і вибирайте ті, де вміст її нижчий.
  • Обирайте рослинні жири (наприклад, авокадо, сою чи горіхи), адже сіль та традиційні жири, які потрібні нашому організму, часто нероздільні.
  • Частіше готуйте вдома і відмовтеся від фастфуду та напівфабрикатів.
     
  • Уникайте використання солі замість приправи, краще замініть її лимонним соком, перцем, часником або пряними травами. 
  • Уважно читайте склад соусів, таких як кетчуп, заправка для салату, соєвий соус, адже в них може міститися багато солі. Краще приготувати такі соуси вдома.
  • Перш ніж солити страву, завжди пробуйте її на смак. Ви можете помітити, що вам не потрібна додаткова сіль.
  • Звертайте увагу на порцію їжі, адже чим вона більша, тим вища ймовірність того, що ви з’їсте більше солі. 
  • Ретельно підбирайте лікарські препарати. Деякі медикаменти також містять сіль, тому використовуйте не шипучі вітаміни і знеболюючі препарати, так як вони включають мінімальну кількість солі.

Звичайно, надмірне вживання солі здатне завдати шкоди навіть практично здоровій людині. Однак існує категорія пацієнтів, яким вкрай рекомендовано обмеження солі,а саме :

  • захворювання серцево-судинної системи, в тому числі гіпертонію, серцеву недостатність;
  • хвороби нирок;
  • порушення роботи підшлункової залози;
  • виразкову хворобу шлунку, гастрит з підвищеною кислотністю;
  • запальні процеси у кишківнику;
  • ревматизм;
  • запальні процеси очей і носа хронічного характеру, а також глаукому;
  • захворювання шкіри;
  • ожиріння;
  • асцит - скупчення рідини в черевній порожнині.

Однак слід враховувати, що дієта з істотним обмеженням солі повинна узгоджуватися з лікарем і тільки після попереднього обстеження.

Вирішивши підкоригувати вживання солі, не забувайте, що істотні відхилення від рекомендованої норми в ту чи іншу сторону не приведуть до бажаного результату. Все добре, що в міру!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора