ВЕРХОВИНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Чим небезпечний вейпінг?

Дата: 15.03.2023 16:58
Кількість переглядів: 111

Майже третина смертей від серцевих захворювань є результатом як активного, так і пасивного куріння.

Близько десяти років тому на світовий ринок вийшли виробники, які запропонували любителям тютюнового диму «безпечну»  альтернативу у вигляді електронних сигарет, вейпів, glo, IQOS та інших тютюнових смаколиків. Українці швидко підхопили тренд світового ринку, а ноу-хау зацікавило не лише заядлих курців, а й молодь, якій про куріння думати зарано.

Лише за кілька років тютюнові вироби для електричного нагрівання (ТВЕН) заполонили ринок та мають великий попит серед населення: за один рік їх споживання серед жінок збільшилось з 3,4 до 10,5%, серед чоловіків з 1,5 до 6,1%.

 Вейп схожий на інгалятор: всередині нього нагрівається і закипає рідина. У результаті чого утворюється пара для вдихання.
Побічні ефекти
від куріння  часто залежать від виду рідини в електронних сигаретах. Багато з її інгредієнтів  можуть використовуватися в харчових цілях. Однак в процесі куріння вони нагріваються і утворюють токсичні речовини.

Пропіленгліколь-при нагріванні він перетворюється в пропіленоксид – сильний канцероген, що сприяє мутації здорових клітин у злоякісні (ракові). 

Ароматизатори: діацетил та ацетилпропіоніл. Небезпечні вони тим, що сприяють склерозу альвеол, через що порушується дихальна функція легень та розвиваються хронічні захворювання легеневої тканини.

Акролеїн  сполука, що утворюється при нагріванні гліцерину,який входить в склад рідини вейпу.Акролеїн може спровокувати астму та хронічні захворювання легень.

Нікотин- впливає на всі системи організму, а найбільше – на серцево-судинну та нервову. Унаслідок цього може розвинутися атеросклероз судин, інфаркт міокарда чи інсульт головного мозку. Також нікотин впливає на репродуктивну систему як чоловіків, так і жінок – знижується фертильність (здатність до запліднення). Уповільнює розвиток мозку підлітків, погано впливає на пам'ять, концентрацію, самоконтроль і здатність до навчання.

Побічними ефектами куріння вейпу з безнікотиновими рідинами вважають ослаблення імунітету, пошкодження тканин легенів і серця, а також когнітивні порушення,розлади  в роботі сечо-статевої системи.

Вейпи та електронки – не стерильні. Тому якщо ви користуєтесь одним вейпом із кимось ще, то просто обмінюєтесь флорою один одного. Та й навіть у сумці на вейп осідають бактерії. Тому електронні пристрої для куріння можуть стати джерелом карієсу, пародонтозу, ковіду, герпес вірусної інфекції

Електронні сигарети ні в якому разі не повинні використовувати діти, підлітки і вагітні жінки.Відмова від куріння – одна з кращих речей, яку ви можете зробити для свого здоров’я та оточуючих.

 

 Зав.відділення епідеміологічного нагляду(спостереження)  

  та профілактики неінфекційних захворювань                         Ходан     А.М.            

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора