ВЕРХОВИНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Не зривайте первоцвіти – не знищуйте природу!

Дата: 01.03.2023 14:45
Кількість переглядів: 81

 

Фото без опису

Не зривайте первоцвіти – не знищуйте природу!

Проліски, ряст, первоцвіт, шафран, цибуля ведмежа – це неповний перелік первоцвітів, що можна зустріти у наших лісах. Але ці квіти не лише красиві, а й цінні, хоча б тим, що з’являються одними із перших та годують голодних комах, що прокинулись.

Вони є єдиним джерелом живлення для багатьох видів комах. Зникнуть первоцвіти – зникне величезна кількість метеликів, бджіл, джмелів, інших комашок, котрі захищають ліс від шкідників. Дерева почнуть хворіти й всихати.

Найбільш кількісне знищення видів рослин відбувається саме навесні. Це відбувається внаслідок недбалого ставлення до природи, а також через намагання людей перетворити їх на засіб заробітку.

Тому первоцвіти в небезпеці. Рослина, у якої зірвали надземну частину – квітку, не зможе дати насіння, а отже продовжити рід.

Пам’ятайте, що первоцвіти довго не стоять у вазах, а швидко в’януть, бо рослини вологих весняних лісів не витримують сухого повітря у квартирах. Весняні квіти краще не чіпати, вони привабливіші в природному середовищі.

👉Також нагадуємо, що незаконний збір і реалізація рідкісних занесених до Червоної книги України раньоцвітних рослин заборонені Законом України «Про Червону книгу України», та статтями 88-1 та 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора