ВЕРХОВИНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

365 днів війни – рік єдності, взаємодопомоги і людяності

Дата: 24.02.2023 15:34
Кількість переглядів: 84

 

Фото без опису

365 днів війни – рік єдності, взаємодопомоги і людяності

«Ми – тилова область, і зараз це один із основних наших фронтів», – якось сказала журналістам начальник Івано-Франківської обласної військової адміністрації Світлана Онищук.

Цими словами найвлучніше можна передати увесь спектр завдань і проблем, які одночасно постали перед керівництвом області з початком війни. Насамперед – це допомога людям, які виїхали із окупованих територій та місць активних бойових дій. За рік до нашої області за прихистком подалися понад 150 тисяч людей. Йшлося не тільки про родини з дітьми і сім’ї, постраждалі від військових дій, до Івано-Франківської області прибували люди з інвалідністю, маломобільні особи, паліативні хворі, релокувалися заклади для дітей, дитячі будинки сімейного типу. Перевозили на Прикарпаття і пацієнтів лікарень зі східних і південних областей.

Людей розміщували у дитячих садочках, школах, інших придатних для цього приміщеннях. Допомагали так само небайдужі прикарпатці. За рік близько 3000 наших краян розмістили 9500 внутрішньо переміщених людей у своїх домівках за програмою «Прихисток».

В області оперативно було організовано роботу гуманітарних хабів. Завдяки співпраці з міжнародними гуманітарними організаціями, меценатами, релігійними організаціями за рік вдалося перетворити чимало приміщень, які були занедбані, у комфортне житло та перевести зі шкіл і садочків переселенців. Нині на Івано-Франківщині діють 87 шелтерів. Для тимчасових прихистків систематично передавалися гуманітарні вантажі (пральні та сушильні машини, холодильники, мікрохвильові печі, матраци, ковдри, подушки), засоби гігієни, продукти харчування, теплий одяг, медикаменти.

Обласна військова адміністрація працювала над пошуком житла для вразливих категорій людей спільно із міжнародними та вітчизняними громадськими організаціями, залучаючи донорські кошти на реконструкцію та ремонт житла. Підтримували й заклади охорони здоров’я області, де надається медична допомога ВПО, а також соціальні заклади області, в котрих перебувають переселенці, у тому числі паліативні хворі.

Прихисток від війни в нашій області знайшли понад 70 промислових підприємств. 48 підприємств уже відновили роботу на нових площах. Левову частку складають підприємства машинобудівної галузі. Деякі підприємства перепрофілювали основну діяльність, враховуючи потреби ЗСУ. За підтримки обласної військової адміністрації створено Асоціацію релокованого бізнесу, яка сприяє роботі підприємств. Це дало можливість поєднати спільні ідеї переміщеного бізнесу з напрацюваннями, які були в області.

🪖 І,безумовно, значну увагу приділено забезпеченню найнеобхіднішим усіх воїнів з Прикарпаття, а особливо тих, хто на передовій.

Так, обласною військовою адміністрацією було організовано облаштування мобільних банно-пральних комплексів на передову, щоб бійці в польових умовах мали доступ до гарячої води, та передано позашляховики підвищеної прохідності.

Для допомоги військовим у 2022 році у рамках двох обласних програм виділено понад 22 мільйони гривень.

Окрім цього, працівники обласної військової адміністрації та її структурних підрозділів перерахували на потреби ЗСУ кошти із заробітної плати на загальну суму понад 1,1 млн грн.

У вересні 2022 року Івано-Франківська ОВА організувала благодійний аукціон на підтримку Збройних сил України, під час якого вдалося зібрати 3 765 305 гривень. Кошти спрямували на закупівлю зимових шин й запчастин для ремонту військових авто у зоні бойових дій, а також банно-пральні комплекси.

Принагідно додамо, що наразі ОВА готується до проведення ще одного аукціону на підтримку бійців із Прикарпаття.

💬«Ми підтримуємо постійний зв’язок із нашими захисниками, щоб з перших уст дізнаватися про їхні потреби, – наголошує Світлана Онищук. – Відтак намагаємося оперативно все опрацьовувати та забезпечувати ці потреби у найстисліші терміни. А ще знаємо – 2023 стане роком нашої Перемоги!».

Світлана Онищук Голова Івано-Франківської ОВА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора