ВЕРХОВИНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Рік незламності!

Дата: 24.02.2023 14:25
Кількість переглядів: 93

Фото без опису

2022 рік змінив наші життя… Україна під обстрілами, зруйновані міста, скалічені долі… Рік тому, 23 лютого, ми святкували дні народження, навчалися, планували відпустки та майбутнє не підозрюючи, що вранці 24 прокинемось від вибухів ракет.

З лютого в українців змінилися цінності. Колись ми більше уваги приділяли дрібницям і побуту, а тепер пріоритети зовсім інші. Найголовнішою для українців тепер є перемога! У кожного свій фронт і своя місія, кожен задля перемоги робить те, що вміє.

2022 рік став роком, коли ми щодня дякуємо українським Воїнам! Дякуємо за кожен світанок і за кожен вечір. Дякуємо їм за їхню незламність та мужність, сміливість та стійкість.

2022 рік став роком, що приніс багато випробувань. Для багатьох українців він став чи не найважчим у житті. 2022-ий – це рік, який загартував нас як націю. Цей рік навчив нас ще більше вірити, боротися і чекати. 

Цей рік, попри великі рани, біль і втрати, навчив нас бути людьми надії. Щодня, щогодини ми плекаємо надію, що наша перемога щораз ближча.

2022 рік навчив нас ще більше любити і шанувати Україну, відстоювати її права, боротися за неї. 2022-ий навчив кожного з нас ще більше цінувати рідне, українське.

2022 рік – рік незламних людей, незламної силі волі і незламної країни. А зараз новий лютий 2023 року. Ми вистояли цілий рік і довели, що українці – незламні. Ми побачили, якою сильною і непереможною є Україна!

Всі 365 днів Верховинщина надійно тримала тил.

 Ми координували і направляти в зони бойових дій для  ЗСУ та наших військових гуманітарні вантажі, приймали внутрішньо переміщених осіб.

З метою підтримки військових частин ЗСУ, інших військових формувань, суб’єктів ТрО та правоохоронних органів створено районний резервний фонд, який у 2022 році систематично поповнювався матеріально-технічними і сировинними ресурсами (паливно-мастильними матеріалами – 11380 л ДП і 2800 л бензину, продовольчими товарами – 4 тис. кг, лісовою продукцією – 210 м3 лісоматеріалів круглих і 350 м3 дров).

В територіальних громадах району утворені  матеріальні резерви борошна: Білоберізька сільська рада – 15 т, Верховинська селищна рада – 10т, Зеленська сільська рада – 10 тон.

Упродовж  2022 року для забезпечення комплексних потреб військових на передовій та місцях дислокації відповідно до запитів від військового керівництва  органами державної влади, місцевого самоврядування, волонтерами, окремими благодійниками забезпечено придбання та доставку якісного сертифікованого обладнання, технічного устаткування, амуніції, медичних засобів, матеріалів, транспорту, засобів зв’язку, інструментів, товарів господарського забезпечення та ін. на  суму більше 12 млн. грн. Значна увага приділена військовим частинам, Верховинському РТЦК та СП та відділу прикордонної служби «Шибени» 31 прикордонного загону ім. генерал-хорунжого О.Пилькевича Західного РУ ДПС України, над якими здійснюється шефство.

    Для потреб ЗСУ з місцевого бюджету використано 7599,4 тис. грн. (Верховинською районною радою – 20 тис. грн., Верховинською селищною радою – 634,5 тис. грн., Білоберізькою сільською радою – 6133,5 тис. грн.,  Зеленською сільською радою – 811,4 тис. грн.,) на придбання квадрокоптерів, тепловізорів, монокулярів, рацій, одягу (зимового, літнього), взуття (берців), генераторів, радіоретрансляторів, паливно-мастильних матеріалів, автозапчастин, бензопил, електротоварів, ноутбуків, принтерів,  джерел безперебійного живлення (UPS), зовнішніх акумуляторів (Power Bank),  канцтоварів, ліхтарів, будівельних матеріалів, спальних мішків, карематів, господарського інвентарю, медикаментів, пиломатеріалів та багато іншого.

 Значна сума  бюджетних коштів використана на ремонт,  придбання будівельних матеріалів, систем опалення, заходів з енергозбереження, охорони і пожежної сигналізації  приміщень  військових формувань,  виготовлення  та облаштування банно-прального комплексу для підрозділу ТрО.

    З початку повномасштабної війни за рахунок благодійних коштів місцевими радами використано: Верховинською районною – 1140,1 тис. грн. на придбання паливно-мастильних матеріалів і покращення матеріально-технічної бази для військових формувань ЗСУ та ТрО; Верховинською селищною – 400 тис. грн. на придбання тепловізорів, паливно-мастильних матеріалів, 144 кепок, 77 курток зимових, 75 комплектів комуфляжних, 11 бронежилетів, Великодніх кошиків, господарських товарів; Білоберізькою сільською – 1500,0 тис. грн. на придбання 7 автомобілів, 8 дронів, військової форми, продуктів харчування, запасних частини до автомобілів, паливно-мастильних матеріалів, аптечок;  Зеленською сільською – 762 тис. грн. на придбання 3 автомобілів, берців, бушлатів, зовнішніх акумуляторів (Power Bank) та багато інш.

Підприємствами, установами та організаціями району у 2022 році неодноразово перераховано одноденний заробіток для потреб ЗСУ, забезпечено логістику централізованої передачі посилок родичами військовослужбовців та волонтерами  в зону виконання бойових завдань.

З метою підтримки жінок-військовослужбовців з Верховинського району у 2022 році започатковано реалізацію проєкту «Верховинка-Верховинці». Сьогодні 18 захисниць з Верховинщини на фронті пліч-о-пліч з чоловіками боронять кордони нашої держави. Створено реєстр таких захисниць та постійно напрацьовується перелік потреб для належного забезпечення їх необхідними речами.

На щотижневих засіданнях Оперативного штабу районної військової адміністрації постійно розглядаються питання: про встановлення відповідного статусу члена сім’ї загиблого у війні, про державні регіональні програми підтримки сімей загиблих та відповідних соціальних виплат, про збереження пам’яті загиблих захисників.

Станом на 01.01.2023 року  в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги, зареєстровано  21 особу з  членів сімей загиблих (померлих) Захисників України, що користуються соціальними гарантіями, передбаченими чинним законодавством.  Окрім цього, щорічно відповідно до рішень органів місцевого самоврядування учасникам бойових дій та членам загиблих військовослужбовців виплачуються одноразові грошові допомоги на лікування, покращення матеріально-побутових умов проживання.

  Загалом рахуючи з 2014 року станом на сьогодні є 27 загиблих (померлих) у російсько-українській війні військовослужбовців, котрі народилися та проживали на Верховинщині, а саме: Богдан Шлемкевич (07.03.1993 – 09.05.2014) с.Білоберізка,   Дмитро Шкрібляк (19.05.1993 – 22.05.2014) с.Криворівня, Дмитро Пацино (08.11.1989 – 29.08.2014) с.Голови, Василь Шлімкевич (01.11.1970 – 05.07.2015) с.Хороцево, Віталій Савіцький (25.12.1977 – 10.07.2015) селище Верховина, Микола Ткачук (19.02.1990 – 27.09.2015) с.Ільці.

У 2022 році на належному рівні проведено вшанування загиблих (померлих) військовослужбовців, жителі громад району гідно зустріли Героїв та віддали шану: 30 березня Владиславу Білатчуку (с.Замагора), 30 квітня Андрію Дідківському (селище Верховина), 3 травня Дмитру Шварговському (с.Устеріки), 19 травня Назару Могоруку (с.Дземброня), 30 травня Юрію Карабчуку (с. Голови), 9 червня Дмитру Черкалюку (селище Верховина), 21  червня Михайлу Гергелюку (с.Верхній Ясенів), 26 червня Степану Потяку (с.Бистрець), 17 липня Тарасу Стефанюку (с.Красник), 27 липня  Андрію Семенюку (с.Замагора), 11 вересня Анатолію Розвадовському (с.Кривопілля), 17 вересня Миколі Данилюку (с.Бережниця) та Василю Мацап’яку (с.Устеріки), 17 жовтня Віктору Іванову (с.Криворівня), 20 жовтня Івану Мартищуку (с.Зелене), 3 листопада Івану Прокопюку (с.Буковець), 14 листопада Ігорю Сем’яну (с.Касноїлля), 25 листопада Василю Гаврилюку (с.Криворівня); у 2023 році –  28 січня Андрію Бощуку (с.Бистрець), 16 лютого Михайлу Кознюку (с.Буковець).

03.01.2023 року прийнято рішення Оперативного штабу про встановлення однотипних меморіальних дошок Героям на комунальних закладах місцевих рад.

Узгодивши з родинами загиблих та  враховуючи те, що впродовж 1 року після поховання ґрунт на могилі осідає виготовлення і встановлення (цементування) флагштоків біля кожної могили захисника України буде здійснено не раніше 1 року після поховання разом із встановленням пам’ятника. Поряд з тим,  Державний Прапор України майорить на кожній могилі Захисника.

Починаючи з 24 лютого 2022 року на території Верховинського району забезпечено організацію та проведення масових заходів на підтримку української влади та територіальної цілісності і суверенітету України, відзначення державних та релігійних свят, знаменних дат та подій, благодійних, культурно-мистецьких та спортивних заходів із широким залученням учнівської та студентської молоді, військовослужбовців, представників громадських організацій, заходів, спрямованих на зміцнення правопорядку, зокрема:

- з 17 березня 2022 року о 9 годині 00 хвилин щоденно в районі вшановується  пам’ять  загиблих  Героїв  хвилиною мовчання, що супроводжується церковними дзвонами;

- проведення благодійних заходів на підтримку наших захисників: 5 травня ярмарку «Повернися додому», 12 травня акції «Мій світ завдяки тобі, захиснику!»; 13 травня акції «Все буде Україна», 24 травня акції «Вишиванка – духовна броня українців. Україна –  броня світу», 5 червня дитячого заходу організовано ГО «Мамине Серце», 28 червня турніру з міні-футболу «Все буде Україна!»;

- в літній період для дітей на базі Буковецької гімназії забезпечено роботу патріотично-оздоровчого табору «Червона калина»; 17 серпня на г.Дуконі духовно-патріотичного оздоровчого табору «Крок до Бога»;

- на Алеї Слави Героям України в селищі Верховина в рамках соціально-відповідального проєкту «Дорогами війни: від Карачуна до Говерли 2014-2022»: 12 квітня, 23 травня, 5 липня  вшановано пам’ять загиблих Героїв поминальною панахидою, 23 серпня проведено захід «Час Героїв…», 29 серпня відкрито меморіальну дошку з іменами Героїв з Верховинщини, 14 жовтня відкрито меморіальну стеллу «Воїнам, загиблим за волю України»;

- 30 серпня  відбулася зустріч з матерями та родинами загиблих у російсько-українській війні військових з Верховинського району, матерям загиблих воїнів вручена відзнака народної пошани «ОРДЕН МАТЕРІ БІЙЦЯ»;

- з 11-13 жовтня керівництво РДА спільно з представниками Верховинського ТЦК та СП, місцевою владою відвідали родини загиблих захисників України;

- 18 жовтня освячена нова капличка на території відділу прикордонної служби «Шибени» на спомин про Героя Петра Федорчука; 21 листопада освячена фігура Архистратига Михаїла у с.Верхній Ясенів на спомин про Героя, капелана Михайла Гергелюка;

- 22 грудня у Храмі Зачаття Святою Праведною Анною Пресвятої Богородиці селища Верховина Преосвященний Єпископ Юліан звершив першу Архієрейську Божественну Літургію українською мовою, молилися за воїнів і захисників, за мир і перемогу над ворогом;

- 23 грудня 2022 року в рамках проєкту «Поліцейський офіцер громади» у Білоберізькій громаді відкрито вже другу сучасну Поліцейську станцію на базі Центру безпеки у с.Яблуниця тощо.

Забезпечено постійний зв’язок між державою і громадянами,  вирішення важливих життєвих проблем,  реалізації конституційних прав і свобод жителів району під час воєнного стану. За 2022 рік до РДА надійшло 142 звернення, з них – 108  письмових, 34 усних.

До вищих органів влади звернулося 24 громадянина на адресу: Офісу Президента України – 3, Міністерства соціальної політики України – 1, ОДА –  17, обласної прокуратури – 3. Особлива увага з боку керівництва РДА приділялася зверненням осіб з  інвалідністю та ветеранів ВВ війни, учасників бойових дій, ВПО, багатодітних та  одиноких матерів, громадян, що потребують соціального захисту та підтримки.  Від вище зазначених громадян пільгової категорії населення за рік отримано 77  звернень.

На всі звернення надано відповіді та надіслано заявникам у відповідні терміни згідно чинного законодавства.

Забезпечення внутрішньо переміщених осіб.

Відповідно до розпорядження районної державної адміністрації від 25.02.2022 року № 25 створено координаційний Штаб з розміщення тимчасово переміщених осіб на території Верховинського району.

Від початку війни у районі проживало понад 11646 ВПО, з них 10564 –  вибуло. Для тимчасового розміщення переселенців в 11 закладах соціальної сфери (переважно в закладах освіти) територіальних громад району було облаштовано 312 безкоштовних місць компактного проживання, а саме: Верховинської ТГ – 5 пунктів на 135 місць, Білоберізької ТГ – 4 пункти на 115 місць та Зеленської ТГ – 2 пункти на 62 місця. Найбільша наповнюваність даних закладів спостерігалася впродовж березня-серпня 2022 року та становила від 75 до 100%.

Із окупованих територій у 2022 році до нашого району прибуло 253 внутрішньо переміщені дитини віком від народження до 17 років включно, серед яких 10 дітей, позбавлених батьківського піклування, вихованців дитячого будинку сімейного типу м.Лисичанськ, Луганської області. Вихователем ДБСТ за власні кошти придбано житло для проживання дітей у с.Яблуниця Білоберізької ТГ.

Станом на сьогодні у закладах соціальної сфери проживає 48 осіб ВПО.

З метою розміщення сімей з числа ВПО у 2022 році проведено реконструкцію: у будівлі Красноїльського ліцею (на 50 осіб) за рахунок співфінансування – 6 млн. грн. донорські кошти та 600 тис. грн. з селищного бюджету, на даний час ведуться роботи з облаштування кімнат; у приміщенні КЗ (аптеки) Білоберізької сільської ради (на 15 осіб) – співфінансування з сільського бюджету – 2 млн. грн. та донорські кошти 72,7 тис. гривень.

 Станом на 01.01.2023 року управлінням соціального захисту РДА з державного бюджету виплачено 58083,0 тис. грн. допомоги ВПО. З метою вивчення проблемних питань переселенців та їх вирішення здійснюються виїзди робочої групи РДА у соціальні заклади району.

У ТГ району запроваджено роботу «гарячих ліній»  та  створено  пункти видачі гуманітарної допомоги, в яких ВПО можуть отримати одяг, продукти харчування, засоби гігієни.

З перших днів війни у Верховинському районі працює Гуманітарний штаб «Команда волонтерів Верховинщини», основне завдання якого – допомога захисникам, внутрішньо переміщеним людям та місцевим мешканцям.

Впродовж 2022 року ВПО забезпечено гуманітарною допомогою та продуктами харчування, які отримано від спонсорів-благодійників та закордонних партнерів (отримано гуманітарної допомоги 48786,5 кг,  розподілено 39220 кг). На даний час РДА співпрацює з 12 такими організаціями та волонтерами.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора