ВЕРХОВИНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Під час війни безбар’єрність не може бути формальною, – в Україні презентували Альбом безбар’єрних рішень

Дата: 26.01.2023 12:41
Кількість переглядів: 105

 

Презентували «Альбом безбар’єрних рішень» – практичний посібник для проєктувальників та архітекторів публічного простору, який на прикладах ілюструє можливість створення безпечного простору для всіх груп населення.

Представили Альбом безбар’єрних рішень перша леді Олена Зеленська та віцепрем’єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубаков. Участь у презентації в онлайн-форматі взяла голова обласної державної адміністрації - начальник обласної військової адміністрації Світлана Онищук.

Фото без описуЯк відомо, безбар’єрність – це рівні можливості для усіх людей у доступі до фізичного оточення, транспорту, об’єктів та послуг, освіти, отримання інформації, участі у суспільно-політичному та культурному житті.

Олена Зеленська зізналася, що особисто для неї філософія безбар’єрності будується на принципі справедливості. І хоча представлений сьогодні Альбом більше стосується фізичної безбар’єрності, та саме в умовах повномасштабної війни рівні можливості у фізичному доступі означають не тільки справедливі й рівні умови для життя, але, на жаль, також для виживання.

За статистикою, тільки 2,5 % людей з інвалідністю ідуть до бомбосховищ та прихистків під час повітряної тривоги. Маломобільними, а значить і вразливими, в екстремальних умовах – під час відключень світла, у ситуаціях, коли потрібно негайно реагувати на події, – стають не тільки люди на кріслах колісних чи особи з вадами зору, на милицях, а просто літні люди, мами з малими дітьми.

«Іноді шлях до порятунку також стає небезпечним. Війна ще більше показала, що безбар’єрність не може бути формальною, – наголосила дружина Президента. – Бо зараз це означає виживання. На жаль, людей з інвалідністю в Україні більшає. Важливо повернути їм можливості для повноцінного життя».

Фото без описуВона акцентувала увагу й на тому, що згодом українцям доведеться відбудовувати багато зруйнованих війною будинків і суспільних просторів. Нове житло у майбутньому повинно стати не пасткою для людей, а їхнім прихистком.

Альбом безбар’єрних рішень є своєрідною інструкцією з реконструкції міст. Посібник складається з чотирьох розділів: доступні ґанки та подвір’я, вулична інфраструктура, громадський простір, громадські будівлі та споруди. Усі вони мають рекомендації з урахуванням реалій воєнного часу та безпекових потреб. Кожний розділ починається з універсальних рішень для нового будівництва. У ньому є концептуальна добірка правильних елементів, зноски до нормувань державних будівельних стандартів та приклади світових підходів до деяких просторів чи елементів.

Власне тому голова обласної військової адміністрації Світлана Онищук запропонувала організувати зустріч із архітекторами, проєктантами та забудовниками нашої області, аби довести таку важливу інформацію до зацікавлених сторін.

Довідково

Альбом безбар’єрних рішень створено в межах ініціативи першої леді Олени Зеленської «Без бар’єрів». Проєкт реалізовано громадською організацією «Безбар’єрність» спільно з Міністерством розвитку громад та територій України у рамках проєкту «Інтегрований розвиток міст в Україні ІІ», який виконує німецька урядова компанія «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH» за фінансування Урядів Німеччини та Швейцарії. Розробник Альбому – урбан-бюро Big City Lab.

Ознайомитися з Альбомом безбар’єрних рішень можна за посиланням https://bit.ly/3DgGWXS

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора