ВЕРХОВИНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Щорічна відпустка в період воєнного стану

Дата: 10.06.2022 11:31
Кількість переглядів: 305

Фото без опису

Під час дії воєнного стану діють деякі обмеження в організації трудових відносин. Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» діє винятково протягом періоду воєнного стану. Згідно частини третьої статті 1 цього закону, на період воєнного часу законодавство про працю не застосовується у частині трудових відносин, які врегульовані даним законом.

Згідно частини першої статті 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» у період воєнного часу щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю 24 календарні дні.

Якщо тривалість щорічної основної відпустки працівника становить більше 24 календарних днів, різниця днів відпустки не втрачається, а має бути надана після закінчення дії воєнного стану. Протягом дії воєнного стану роботодавець звільнений від обов’язку щодо надання працівнику відпустки тривалістю більше ніж 24 календарні дні, якщо більша тривалість відпустки передбачена законодавством, колективним чи трудовим договором.

Проте, стаття 91 Кодексу законів про працю передбачає, що підприємства, установи, організації в межах своїх повноважень і за рахунок власних коштів можуть встановлювати додаткові порівняно з законодавством трудові і соціально-побутові пільги для працівників.

Підприємство може матеріально заохочувати працівників медичних, дитячих, культурно-освітніх, учбових і спортивних закладів, організацій громадського харчування і організацій, що обслуговують трудовий колектив і не входять до його складу.

Отже, з урахуванням особливостей організації праці, в межах своїх повноважень, за рахунок власних коштів роботодавець має право надати працівникам в період дії воєнного стану основну щорічну оплачувану відпустку тривалістю більше ніж 24 календарні дні. Надання такої відпустки у період дії воєнного стану є правом роботодавця, а не його обов’язком.

У разі виникнення питань, рекомендуємо звертатись до сектору «Верховинське бюро правової допомоги», що знаходиться за адресою: смт. Верховина, вул. І. Франка, 23 тел. (03432) 2-12-75.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора