ВЕРХОВИНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Прикарпатські медики наголошують, що рак – не вирок, однак закликають до профілактичних оглядів

Дата: 17.05.2022 14:04
Кількість переглядів: 122

 

Навіть в умовах воєнного стану Прикарпатський клінічний онкологічний центр ні на день не припиняє свою роботу. А навпаки працює у посиленому режимі, адже за рахунок внутрішньо переміщених осіб наплив хворих значно збільшився.

Які досягнення та проблеми є наразі в закладі, а також які показники діагностування та лікування пацієнтів із злоякісними пухлинами, директор департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації Ігор Дмитренко дізнався, відвідавши онкоцентр.

Як і в інших лікарнях, тут призвичаїлися працювати в складних умовах та під час повітряної тривоги. У закладі надають консультативну, організаційно-методичну онкологічну допомогу мешканцям Прикарпаття та внутрішньо переселеним особам, а також високоспеціалізовану медичну допомогу онкохворим. В онкологічному центрі працюють досвідчені лікарі, половина з яких вищої категорії.

Фото без опису

Тільки за перший квартал цього року у нашій області злоякісні пухлини вперше виявили в 630 осіб, серед яких 20-й хворий дитячого віку.

Причому в кожного четвертого рак діагностовано на IV стадії. Проте ще більше занепокоєння в онкологів викликає діагностика візуальних локалізацій раку, для вчасної діагностики яких достатньо тільки провести кваліфікований онкопрофілактичний огляд на первинному рівні. Саме це призвело до того, що занедбаність раку грудної залози цього року сягає майже 40 %. Не краща ситуація й  із виявлення злоякісних утворень шийки матки та прямої кишки, а ще гірша з діагностикою раку ротової порожнини.

У 2021 році від злоякісних пухлин в області померли понад дві тисячі осіб.

Проте фахівці наполягають на необхідності профілактичних оглядів та наголошують, що рак - не вирок. Адже ретельне обстеження і рання діагностика – це запорука швидкого і повноцінного одужання та якісного життя.

Важливо, що онкоцентр забезпечений усім необхідним, у тому числі й хіміопрепаратами для проведення майже всіх схем хіміотерапії безкоштовно. А також у закладі проводять весь спектр хірургічних втручань.

Фото без опису

Тут функціонують хірургічні відділення патологій ШКТ і патологій голови та шиї, відділення гормонозалежних пухлин у жінок, відділення анестезіології та інтенсивної терапії, променевої терапії та хіміотерапевтичне і диспансерне відділення. А також в закладі працює ендоскопічний кабінет, клініко-діагностична лабораторія та патогістологічне відділення.

Окрім того, на базі онкоцентру функціонує обласний кабінет патології шийки матки.

Директор департаменту охорони здоров’я ОДА Ігор Дмитренко відзначив сумлінну роботу Прикарпатського клінічного онкологічного центру та подякував лікарям за відданість і професіоналізм.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора