ВЕРХОВИНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Світлана Онищук: На сьогодні актуальними є питання як боротьби із COVIDом, так і з онкологічними захворюваннями

Дата: 04.02.2022 13:08
Кількість переглядів: 159

 


 

Сьогодні на щоденному брифінгу в обласній державній адміністрації йшлося не тільки про COVID-19, а і про ситуацію щодо онкологічних захворювань жителів області.

«Щорічно у цей день відзначаємо всесвітній день боротьби з онкологічними захворюваннями. Тому сьогодні актуальними є питання не тільки боротьби з коронавірусною інфекцією. Не менш страшною хворобою є рак, від якого у минулому році на Прикарпатті померли 2084 людини, із них шестеро дітей. Тому про профілактику та лікування цієї недуги будемо говорити сьогодні і закликаємо наших громадян до вакцинації та своєчасного проходження профілактичних оглядів», – зазначила голова обласної державної адміністрації Світлана Онищук.

Вона також наголосила, що у 2021 році на галузь медицини в області було виділено великі кошти: на будівництво та реконструкцію нових амбулаторій і відділень, на придбання медичного обладнання. У 2022 році на черзі реконструкція та закупівля нового сучасного обладнання для обласної клінічної лікарні та обласної дитячої лікарні.

Заступник директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Володимир Дзьомбак, регіональний координатор з питань вакцинації Микола Стовбан розповіли про епідеміологічну ситуацію та стан вакцинальної кампанії на Прикарпатті.

Так, за минулу добу захворіли 1959 осіб, госпіталізовано 222, 11 летальних випадків. Також серед хворих виявлено 134 дітей та 16 медиків. 65% ліжкового фонду зайнято хворими на коронавірусну інфекцію.

Станом на четверте лютого на стаціонарному лікуванні перебувають 2198 пацієнти, з них 137 – у відділеннях реанімації, а 40 – підключені до апаратів ШВЛ. 33% хворих є кисневозалежними.

Для госпіталізації дітей з COVID-19 розгорнуто 229 ліжок, з них 148 ліжок або 64,6% зайнято пацієнтами. За останню добу госпіталізовано 28 дітей.

Загалом в області першою дозою провакциновано 32,5% населення області, повний курс двома дозами антиковідної вакцини отримали 30,0%.

 

Також представник КНП «Прикарпатський клінічний онкологічний центр» Павло Семенів розповів, що у 2021 році в області зареєстровано 4137 випадків раку, що на 566 випадків більше, ніж у 2020 році.

Захворюваність склала 304,6 на 100 тис.населення. Серед вперше захворілих 32 дитини віком до 17 років включно: 20 хлопчиків та 12 дівчаток.

Майже кожен четвертий хворий (24,0%) виявлений в ІV-ій стадії, тобто на етапі, коли в більшості випадків можливе тільки паліативне та симптоматичне лікування. Фахівець з онкології наголосив, що при ранній діагностиці та адекватному лікуванні до 90 відсотків хворих з І-ю стадією раку живуть більше 10 років. Крім того, необхідно пропагувати здоровий спосіб життя, щоб застерегти себе від виникнення злоякісного захворювання і однозначно онкохворі пацієнти повинні вакцинуватися від COVID-19.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора